Zomer-interview: Stijn Grove over access providers

Voor onze zomer-interviews vroegen we diverse professionals uit de Nederlandse internetsector naar hun kijk op een trend of ontwikkeling in een ander speelveld dan waarin zijzelf werkzaam zijn. Vandaag Stijn Grove over access providers.

“De markt is van oudsher gedomineerd door spelers als KPN, UPC, Ziggo, Tele2 voor het MKB,” vertelt Grove. “Voor grootzakelijke klanten aangevuld met onder andere BT, Colt en Verizon. Je ziet dat glasvezel steeds meer oprukt en dat diensten (eindelijk) meer in pakketten worden verkocht gecombineerd met telefonie, mobiel en TV. Daarnaast uitgebreid met extra diensten als Office 365, security oplossingen en IPVPN.”

Wat Grove niet begrijpt is dat er al bijna 15 jaar wordt gepraat over Unified Communications, maar dat het nog niet heel echt zichtbaar is in de producten. “Je ziet dat enkele kleinere aanbieders hierin verder zijn, alleen dan op de integratie op mobiele en vaste telefonie, maar veel is het nog niet. Het gaat een stuk langzamer dan je zou hopen.”

Als Grove bij een access provider werkzaam zou zijn, kregen ‘flat rates’ de eerste prioriteit. “Dus onbeperkt bellen zowel op vast als mobiel. Alles gaat via IP en nog steeds moeten we met ‘tikken’ betalen. Dat is iets wat niet meer van deze tijd is. Daarnaast meer pakketten maar ook daarin een mate van flexibiliteit inbouwen, dat je precies kan krijgen wat je nodig hebt. Proberen je aanbod aan te vullen met meer extra diensten en meer focus op security.”

De boodschap van Grove aan de professionals en bedrijven in het access provider-speelveld: “Probeer uniek te zijn! In een best drukke markt probeer te focussen op waarin je echt uniek kan zijn. Net dat product wat verschilt in een positieve manier, net die unieke service, net die bijzondere en flexibele combinatie van producten. En dat gaat van A tot Z. Van een perfecte service verlening door de receptiemedewerker, in een helder en snel belmenu, in de opzet van de portal maar vooral in de kwaliteit van de dienst. En vergeet niet: The customer is always right!”