‘Implementatie SDN is een evolutie’

[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=bzLqTfV737A&w=630&rel=0]

Software Defined Networking is een term die we de laatste tijd steeds vaker horen. Dat deze term zoveel aandacht krijg is niet gek, want het belooft een manier om het netwerk weer onder controle te krijgen.  Wij vroegen Wim Coenen, Director Business Development bij Vosko Networking, naar zijn visie op SDN.

Het is eerste wat bij Coenen opkomt als hij aan SDN in het datacenter denkt, om vanuit de applicaties een datacenter te gaan inrichten. “Dit was voorheen niet het geval, want dit werd allemaal apart gedaan vanuit de computersystemen, vanuit de hypervisor-laag en vanuit de storage-omgeving. Nu kan dit vanuit de applicatie worden aangevlogen.”

Als belangrijke verandering bij de implementatie van SDN ziet Coenen het samenwerken tussen de verschillende afdelingen van een datacenter. “Dan denk ik aan het samenwerken van de netwerk-, applicatie- en storagebeheergroep. En ik denk dat de samenwerking van de verschillende toeleveranciers intensiever gaat worden en zich nu al aan het vormen is.”

Volgens Coenen gaan we zien dat de applicatie centraal gesteld gaat worden. “En op het moment dat je een applicatie gaat uitrollen, er is nagedacht over de impact van de applicatie op de totale infrastructuur. Dit wordt in een contract vastgelegd en daarmee wordt de uitrol van een applicatie vele malen eenvoudiger en sneller. Plus het feit dat de kans op fouten door tweaken en tunen veel minder gaan worden.”

 

Bij het uitrollen van een compleet nieuw datacenter zou Coenen op zoek gaan naar te implementeren en introduceren systemen die allemaal op elkaar aansluiten volgens het SDN-model. “Het moet dan zo zijn dat die apparatuur vanuit een centrale controller aangestuurd gaat worden. De keus voor de juiste controller is dan van belang. Denk goed na over de keuze voor een open protocol of de keuze voor een fabrikant.”

Met het denken over SDN moet je volgens Coenen al bezig zijn. “Steek daar tijd en geld in. De eerste implementaties verwachten wij in de tweede helft van dit jaar. Maar het is een evolutie en dat betekent dat het aansturen van het netwerk een van de eerste dingen is die mogelijk wordt. Aansturing van systemen en storage zal in een later stadium plaatsvinden. Het is een gefaseerd model.”

Coenen ziet een aantal partijen die op vlak van SDN het voortouw nemen. “Eén ervan is Cisco en dat komt doordat zij op meerdere fronten van het model bemoeien wat er mogelijk is. Daarbij wordt aan een eco-model gewerkt tussen meerdere fabrikanten, waardoor je straks zeker weet dat jouw SDN-omgeving gaat werken.”