De tweede ontwikkeling in netwerk- en telecomland viel niemand op?

Vorige week was voor de pers en de netwerksector het grote nieuws de aankondiging dat Level3 zich wil laten overnemen door Centurylink. De transactie spreekt tot de verbeelding, en dat is niet alleen door het prijskaartje van $34 miljard. Er gaat een bedrijf van behoorlijke omvang ontstaan en dat past in de trend dat in deze sector consolidatie niet alleen meer bij de onderkant en het middendeel past, ook de groteren en zelfs allergrootsten gaan er in mee.

De combinatie Level3 – Century Link lijkt daarmee naadloos aan te sluiten op wat Dell – EMC en ook  Ingram-Micro en Tianjin Tianhai / HNA Group voor ogen hebben: meer dan zomaar global player zijn. Over die trend en andere voorbeelden is veel geschreven, zoveel zelfs dat iedereen is vergeten dichter bij huist te kijken. Daar was namelijk ook iets aan de hand, en wel rond Deutsche Telekom.

Wie denkt dat daarmee wordt bedoeld de overdracht van de Vodafone breedband / vaste net klanten aan T-Mobile heeft het mis. Dat is op Europese, laat staan mondiale schaal natuurlijk geneuzel in de marge (waarmee niet is gezegd dat het dat ook voor de Nederlandse markt is!). Nee het bericht dat meer had moeten opvallen is dat Berlijn, dus de Duitse federale regering, door de hogere inkomstenstroom van het afgelopen jaar het aandeel in twee semi staatsbedrijven heeft opgeschroefd. In de spoorwegen (valt verder buiten de scope van dit artikel) is het aandeel iets toegenomen en dat is ook het geval bij Deutsche Telekom. Het directe staatsbelang is nu 32%.

In tijden dat de zorgt links en rechts toeneemt dat kennis weglekt door koop of spionage is het echt een signaal waarvan de impact niet mag worden onderschat.

Via Technite BT {$excerpt:n}