IPv6 en hosting-beheersoftware bij providers

Deze week schreef IPv6-deskundige Sander Steffann over hosting-beheersoftware cPanel, dat nog geen IPv6 ondersteunt. Wij vroegen diverse hosting-experts welke beheersoftware zij gebruiken.

DirectAdmin
Bij hoster Antagonist wordt gebruik gemaakt van DirectAdmin. “Ik ben nooit echt gecharmeerd geweest van de grote twee, cPanel en Plesk,” geeft CEO Wouter de Vries aan. “Als gebruiker vind ik het onoverzichtelijk, en als beheerder vind ik dat deze systemen zich teveel wortelen in het systeem. DirectAdmin is lekker simpel en zit een systeembeheerder niet al te veel in de weg.”

Wouter de Vries

Wouter de Vries

Meerdere portals
Marc Burkels, manager Dedicated Servers en Colocation bij Leaseweb, laat weten dat zij hun klanten naast de door hen zelfontwikkelde customer portal, optionele licenties voor verschillende control panels aanbieden. “Zo kunnen onze klanten werken met de oplossing die zij het prettigst vinden. Wij bieden momenteel de keuze uit Parallels Plesk Panel 10 en 11, cPanel/WHM en DirectAdmin.”

In-house
Hostingbedrijf PCExtreme heeft in-house geschreven software. “De reden hierachter is dat wij onze klanten voor al hun diensten één centrale plaats willen aanbieden waar ze hun zaken kunnen regelen,” vertelt Wido den Hollander.

Wido den Hollander

Wido den Hollander

Functionaliteit
Ook BIT ontwikkelt vrijwel al haar beheersoftware zelf. “De voornaamste reden voor deze keuze is de vrijheid die het met zich mee brengt,” legt manager UNIX- en Windows-engineering Sander Smeenk uit. “Er zijn veel kant-en-klaar oplossingen beschikbaar maar deze ‘forceren’ je ook te werken volgens de methodes die de ontwikkelaars hebben bedacht. Ontbreekt er een stukje functionaliteit in zo’n kant-en-klaar pakket, of wil je iets net effe anders, dan is het meestal erg lastig om een passend stuk extra software te vinden of de reeds gebruikte software aan te (laten?) passen.”

Sander Smeenk

Sander Smeenk

Nieuwe technologie
IPv6-ondersteuning in dit soort softwarepakketten vinden alle vier de experts belangrijk. “Je kunt IPv6 nou eenmaal niet negeren,” zegt de Vries. “Het is ook niet meer ‘de toekomst’, het is inmiddels simpelweg de realiteit: je services moeten beschikbaar zijn via IPv6.” Dat vindt den Hollander ook. “Het moet niet eens een vraag zijn. IPv6 hoort gewoon in software te zitten.”

Smeenk voegt er aan toe dat het van groot belang is dat de kant-en-klare oplossingen ondersteuning hebben voor IPv6. “Net als diverse andere nieuwe technologie zoals DNSSEC.” Volgens Burkels is het allerbelangrijkste in de hele IPv6 discussie dat de Nederlandse providers meer werk gaan maken van het aanbieden van IPv6 aan particuliere internetters. Pas dan wordt de wordt de noodzaak voor IPv6-ondersteuning echt duidelijk. Tot die tijd moeten we slim omgaan met de middelen die we hebben.”

IPv6 is noodzaak
De Vries en den Hollander roepen op om softwareontwikkelaars te blijven pushen om IPv6 te implementeren. “Zo hebben we ook de basic functionaliteit in DirectAdmin weten te krijgen,” zegt de Vries. “Als ze continu blijven horen dat IPv6 noodzaak is, gaan ze vanzelf een keer overstag.” Den Hollander legt uit dat veel van de ontwikkelaars Amerikanen zijn. “En die hebben nog niet zo veel met IPv6,” weet hij. “IPv6 is hier en gaat hier blijven. Het móet ondersteund worden.”

Bewuste keuze
Smeenk wil meegeven dat de keuze voor een hostingbeheerpakket vaak een definitieve keuze is. “Kies je nu voor cPanel en bouw je daar de hele boel mee op, dan is het vaak erg lastig op een later moment over te stappen op DirectAdmin of Plesk. Zoek dus goed uit of een pakket software alles kan en doet wat je nodig hebt of nodig denkt te hebben. Let echter ook op dat de software die je overweegt zich niet wil gaan bemoeien met andere aspecten van het vak. Hosting moet zich met hosting bezighouden en niet ook mailserver willen spelen, bijvoorbeeld.

Onderliggend OS verdient ook aandacht
Burkels vertelt dat LeaseWeb veel licenties verkoopt op control panels aan klanten. “Het is een product dat het beheer van een server relatief eenvoudig en toegankelijk maakt. Maar voor de klant is het belangrijk te blijven focussen op stabiliteit in zijn geheel, met name rondom de updates. We zien bijvoorbeeld dat klanten niet altijd het onderliggende OS goed onderhouden. De control panel-applicatie mag dan nog zo goed zijn werk doen, er kunnen dan toch problemen ontstaan, zoals security issues.”