Internetverkeer na de eerste ronde van Euro 2012

In dit artikel tonen we een aantal interessante verkeersgrafieken, die zichtbaar waren bij IXPs tijdens de eerste ronde van de EK-wedstrijden.

Zoals beschreven in het eerste artikel van deze serie ‘Internet Verkeer tijdens de Europese Kampioenschappen 2012’, verzamelen we met de hulp van de Europese Internet Exchange Association (Euro-IX) de gegevens van het internetverkeer van Internet Exchanges in Europa, die het verkeer laten zien dat door Internet Exchange Points (IXPs) wordt verwerkt tijdens het EK-voetbaltoernooi. We vergelijken ook het verkeer van dezelfde tijden in de vorige week om te zien of er opvallende verschillen zijn. Nu de eerste ronde van de wedstrijden op Euro 2012 is voltooid, kunnen we een aantal van de eerste grafieken met statistieken van IXP-verkeer van voor, tijdens en na de wedstrijden (de twee helften van elke wedstrijd zijn grijs gemarkeerd) laten zien.

Tot nu toe hebben we een aantal abnormale patronen gezien die zich op dezelfde tijdstippen voordoen als de wedstrijden (correlatie is niet per se de oorzaak). Eén patroon dat we herhaaldelijk zagen, is: een verkeersdaling bij IXPs als de wedstrijden aan de gang waren, terwijl er vaak pieken waren bij rust en direct na de wedstrijden. Het is mogelijk dat dit betrekking heeft op mensen die “offline” gaan en de wedstrijd bekijken op een reguliere televisie en online gaan als de rust begint en dit opnieuw doen gelijk na de wedstrijd.

Een ander patroon dat we zagen was dat, op sommige exchanges, het verkeer toenam wanneer wedstrijden in volle gang waren. Dit patroon was het meest merkbaar op de Rostov aan de Don Internet Exchange in Rusland (zie figuur 1) en het Weense Internet Exchange in Oostenrijk (zie figuur 4). Een logische verklaring hiervoor is het online bekijken van de wedstrijden. Het feit dat we dit niet zien op alle IXPs geeft waarschijnlijk aan dat in deze gevallen, het verkeer dat wordt veroorzaakt door het online kijken niet via IXPs gaat om in voldoende mate zichtbaar te zijn. Dit betekent niet dat de wedstrijden niet online worden bekeken. Het verkeer met betrekking tot online bekijken van de wedstrijden zou dan vooral worden uitgewisseld via private interconnects.

Daarnaast kan het gebruik van content-delivery-platforms ook de hoeveelheid verkeer minimaliseren tussen het netwerk dat de online data-stroom genereerd en de netwerken waarop eindgebruikers zitten. Dit kan worden bereikt door een enkele datastroom van een datastroom-provider naar het netwerk te sturen waarop de eindgebruikers zitten. Binnen het netwerk van de eindgebruiker kan deze enkele stroom opnieuw worden verdeeld door een content-delivery-platform voor alle eindgebruikers die daarom verzoeken (een opmerking in het originele artikel blijkt dat dit inderdaad het geval is in de Tsjechische Republiek).

Als er andere factoren meespelen in de informatie die wordt weergegeven in onderstaande grafieken, wat is dat dan en zouden we soortgelijke grafieken ook zien voor andere op grote schaal bekeken evenementen? Hoe belangrijk is de beschikbaarheid van free-to-air televisie op het verkeer dat we kunnen zien aan bij IXPs? En hoe handig is het voor jullie om in operationele zin te weten wanneer er potentieel sprake zou kunnen zijn van abnormal verkeer als gevolg van grote evenementen, zoals Euro 2012?

Tot slot zijn we blij dat er sinds het oorspronkelijke artikel, zich een aantal IXPs hebben aangesloten bij het project. We zullen hun gegevens de rest van Euro 2012 in de gaten houden. Alle gegevens die we gebruiken komen publiek beschikbaar, en je kunt de links volgen die in de lijst van de deelnemers staan om de statistieken van individuele IXPs te zien.

RDNIX_RU_190612
Figure 1: Traffic measured at the Rostov-on-Don Internet Exchange on Saturdays, 12:00-22:00 UTC (match times highlighted in grey) – Games played: Greece v Poland and Russia v Czech Republic

AMSIX_NL_190612
Figure 2: Traffic measured at AMSIX on Saturdays, 12:00-22:00 UTC (match times highlighted in grey) – Games played: Netherlands v Denmark and Germany v Portugal

DECIX_DEHH_190612
Figure 3: Traffic measured at DECIX (Hamburg) on Saturdays, 12:00-22:00 UTC (match times highlighted in grey) – Games played: Netherlands v Denmark and Germany v Portugal

VIX_AT_190612
Figure 4: Traffic measured at VIX on Sundays, 12:00-22:00 UTC (match times highlighted in grey) – Games played: Spain v Italy and Republic of Ireland v Croatia

LINX_GB_190612
Figure 5: Traffic measured at LINX on Mondays, 12:00-22:00 UTC (match times highlighted in grey) – Games played: France v England and Ukraine v Sweden

We zijn benieuwd of we andere dingen zien wanneer wedstrijden tegelijk worden gespeeld en wat er gebeurt als de knock-out fase start.

Participating IXPs with links to their statistics pages:Emile Aben
is System Architect van de R&D-afdeling bij RIPE NCC. Hij is geinteresseerd in technologische veranderingen zoals IPv6 en de uitrol van DNSSEC. Dit artikel, wat eerder verscheen op het blog van RIPE Labs, maakte hij samen met Bijal Sanghani (Euro-IX) en Fergal Cunningham (RIPE NCC).