Het internetverkeer tijdens het WK 2014

Nu de knock-out wedstrijden van het WK-voetbal zijn begonnen, kijken we terug op het IXP-verkeer tijdens de groepswedstrijden. De finale komt dichterbij en we houden het verkeer ook de komende wedstrijden in de gaten.

Introductie
Het FIFA Wereld Kampioenschap 2014 vindt plaats in Brazilië. Het is het meest bekeken sport evenement in de wereld. In samenwerking met Euro-IX (de European Internet Exchange Association) hebben we het ‘Internet Exchange Point’ (IXP) verkeer bekeken tijdens het kampioenschap.

Door deze samenwerking met Euro-IX zijn we in staat om op één plek de publieke beschikbare data te verzamelen, van diverse IXP’s door heel Europa en zelfs daarbuiten. Deze IXP’s maken deel uit van de RIPE NCC en spelen een belangrijke rol in de wereldwijde internetcommunity. Let op: IXP-verkeer is geen indicatie voor het gemiddelde internetverkeer in een land of regio. Het verkeer via IXP’s is slechts een steekproef van al het internetverkeer.

Toch is het interessant om het verschil in internetgebruik te bekijken en te vergeleken met een gewone week. We zien dan of:

  • een toename in het verkeer, doordat meer mensen het internet gebruiken om de wedstrijden te bekijken en hierover met vrienden communiceren (laten we dit plus-traffic noemen);
  • een afname in het verkeer, doordat mensen het internet minder gebruiken, bijvoorbeeld omdat ze de wedstrijden op televisie of in een kroeg kijken (laten we dit minus-traffic noemen).

Bij IXP’s (of elk andere data-aggregatie punt) zien we een vertekend beeld specifiek voor het verkeer op dat punt:

  • bij een IXP is een piek te verwachten als plus-traffic zichtbaar wordt
  • bij een IXP is een daling te verwachten als minus-traffic zichtbaar wordt
  • we verwachten geen signaal als er geen plus- of minus-traffic wordt geconstateerd
  • plus- en minus-verkeer kan elkaar opheffen

WK-statistieken
Hieronder zijn een aantal interessante grafieken te zien, waarin veranderingen in het internetgebruik zichtbaar zijn tijdens de eerste ronde van het WK. Hier hebben we ook een paar Braziliaanse IXP’s bij kunnen betrekken.

Vrijdag, 13 juni 2014: Nederland-Spanje (AMS-IX)
Figuur 1 hieronder is een goed voorbeeld waarin afname van internetverkeer zichtbaar is bij een grote exchange (AMS-IX) tijdens de wedstrijd Nederland-Spanje. De rode lijn is vrijdag 13 juni 2014, de andere lijnen in de grafiek zijn vrijdagen in de weken ervoor. Wedstrijdmomenten zijn zichtbaar in grijze arcering in de achtergrond.

amsix-nl_2014-06-13_Fri

Grafiek 1: internetverkeer bij AMS-IX in Amsterdam, op vrijdag 13 juni 2014 (en de weken ervoor)
In deze grafiek zijn tijdens de wedstrijd Spanje-Nederland twee duidelijke inzakkingsmomenten zichtbaar die samenhangen met de twee helften van de voetbalwedstrijd. Vlak na de wedstrijd zakt het verkeer nogmaals in (vieren van de overwinning?). Als we dit vergelijken met de week ervoor, dan zien we een verschil van 256 Terabytes: internetgebruikers weken uit naar een andere verbinding (streaming over private netwerken?) of gebruikten het internet minder. Of in andere woorden: 256 Terabytes data is verdwenen. Dat is ontzettend veel! Om dit in perspectief te plaatsen, het is hetzelfde als 1,8 biljoen tweets! Of nog anders, je zou meer dan 400.000 mensen nodig hebben die twee uur lang continu films in standaard kwaliteit (0,3 GB/uur) streamen.

In mijn Engels-talige artikel op de website van RIPE NCC heb ik het internetverkeer van nog een aantal IXP’s bekeken, met nog een aantal interessante bevindingen.


Dit artikel is gebaseerd op het originele artikel dat op 27 juni verscheen op het blog van RIPE Labs (voor ISP Today vertaald vanuit het Engels) en is met toestemming van de auteur op ISP Today gepubliceerd.