Gebruik van licht ook toepasbaar in netwerkapparaten

‘Revolutionair netwerkapparaat versnelt internetverkeer’ stond afgelopen woensdag op de AutomatiseringGids-website. Nog niet eerder had ik van dit onderzoek gehoord. Het trok dan ook direct mijn interesse.

Schakeling puur op licht
Uit het artikel begrijp ik dat een groep onderzoekers aan de Universiteit van Minnesota een methode hebben gevonden om een elektrische schakeling in een netwerkapparaat te vervangen door een schakeling die puur op licht werkt. Dit is waardevol, omdat licht in een vacuüm sneller en minder storingsgevoelig is dan elektriciteit door een koperdraadje.

Component
Je kunt het vergelijken met de stap van een koperen netwerkkabel naar glasvezel, zoals we dat in computernetwerken hebben gedaan, maar dan toepasbaar binnen een elektronisch apparaat zelf. De ontdekking heeft dus geen betrekking op het gehele apparaat, maar op een component binnenin het apparaat.

Sneller internet
Het nieuwe onderdeel kan in de toekomst zeker bijdragen aan sneller Internetverkeer. Net als dat snellere processoren en geheugen dat ook zullen doen. Revolutionair is het gebruik van licht in plaats van elektriciteit in computernetwerken. Dit wordt alleen alweer enige tijd gebruikt, zoals in photonic cross-connects of glasvezel. Daarom is deze vinding meer een ontwikkeling die daarop voortborduurt.Martin Pels
is Senior Network Engineer bij AMS-IX.