EPF: toen en nu

Nog een kleine maand te gaan en dan begint de 7e editie van het European Peering Forum (EPF). Van 17 tot en met 19 september zal het eiland Malta bezocht worden door ongeveer 250 peering managers en coördinatoren van netwerken die verbonden zijn aan een van de organiserende Internet exchanges, namelijk AMS-IX, DE-CIX, LINX en Netnod. Er zijn nog steeds plaatsen beschikbaar, dus registreer vandaag nog als je EPF wilt bezoeken. Om alvast in EPF-sferen te komen, geven de komende alinea’s alvast wat meer inzicht in de achtergrond van het event.

Zowel EPF als de internationale editie van het forum, het Global Peering Forum (GPF), kwamen voort uit verzoeken van de Internet peering gemeenschap. Aan het begin van de 21ste eeuw zetten enkele datacenters, Internet exchange organisaties, waaronder Equinix, Terremark en Switch & Data (in 2009 overgenomen door Equinix) en de EPF organisatoren soortgelijke evenementen op. Als gevolg daarvan vonden er binnen één jaar meer peering evenementen plaats dan mensen konden bezoeken. Daarom besloten bovenstaande organisaties, in samenwerking met AMS-IX en DE-CIX, hun krachten te bundelen en één internationaal peering evenement te organiseren: GPF. Later sloten ook LINX en JPNAP bij de organisatie aan. De keuze voor een Europese editie werd kort daarna gemaakt op een van de Euro-IX fora in Londen.

De eerste jaren lag de organisatie van EPF in handen van AMS-IX, DE-CIX en LINX. De grootte, het budget, het aantal aangesloten unieke AS-nummers en de professionaliteit van de Internet exchanges speelden daarin een beslissende rol. In 2009 sloot Netnod bij de organisatie aan, na ook instemming van de andere hosts te hebben ontvangen. De organisatie van EPF richt zich op het zoeken van sponsors, sprekers, onderwerpen, locatie, hotel, etc.

Niet elke willekeurige medewerker binnen de Internet gemeenschap ontvangt een uitnodiging voor EPF. De organisatie gebruikt verschillende criteria daarvoor. Allereerst moet het AS-nummer dat de deelnemer representeert aan een van de vier organiserende Internet exchanges aangesloten zijn. Ook kunnen per AS-nummer maximaal twee personen aan het forum deelnemen en de deelnemers hebben een peering of netwerk gerelateerde functie.

Sinds de introductie van EPF heeft de organisatie een tweetal veranderingen doorgevoerd. Naast de toevoeging van Netnod aan de organisatie is het event van een 2-daags naar een 3-daags evenement gegaan. Een interessante ontwikkeling die in de beginjaren van EPF net na een forum werd waargenomen, was de toename van het peering verkeer. Het forum bleek een waardevol event te zijn voor Internet exchanges om nieuwe netwerken aan te trekken en voor organisaties om nieuwe peering overeenkomsten te sluiten. Van een soortgelijke toename in peering verkeer bij Internet exchanges is tegenwoordig niet meer sprake. Het event is meer een gelegenheid geworden om andere personen binnen de peering gemeenschap te ontmoeten, daarvan te leren en daarmee ervaringen te delen.

De definitieve EPF- agenda met sprekers en onderwerpen is nog niet beschikbaar. Zodra de agenda finaal is, zullen we deze met jullie delen op de EPF-website en via onze social media-kanalen. Alvast tot ziens op EPF7!Pauline Hartsuiker
is PR- en communicatiemedewerker bij AMS-IX.

Dit artikel (Engels) verscheen op 20 augustus 2012 op de blog van AMS-IX en is met toestemming overgenomen op deze website.