Een jaar later: wie doet wat met IPv6

Vorige week was het een jaar geleden dat de World IPv6 Launch werd georganiseerd. Dit artikel werpt een blik op de IPv6-implementatiebereidheid van netwerken, afgeleid van de statistische gegevens van de RIPE NCC service regio en daarbuiten.

Een jaar na de World IPv6 Launch in juni 2012, wilden we zien hoeveel vooruitgang is geboekt richting het doel om IPv6 wereldwijd in te voeren.

APNIC en Google voeren beide metingen uit op eindgebruikersniveau, waaruit blijkt dat ongeveer 1,29% (APNIC) en 1,48% (Google) van de eindgebruikers is staat zijn om toegang te krijgen tot het IPv6-internet. Metingen rond deze tijd vorig jaar komen uit op 0,49% (APNIC) en 0,72% (Google), wat betekent dat de hoeveelheid IPv6-eindgebruikers meer dan verdubbeld is in de afgelopen 12 maanden.

In plaats van te kijken naar de eindgebruiker, werpen de metingen van de RIPE NCC een blik op de netwerken zelf. In hoeverre zijn netwerkbeheerders bezig met IPv6? En wat is hun bereidheid om het protocol in te zetten op hun netwerken?

IPv6 RIPEness
De RIPE NCC meet de IPv6 ‘bereidheid’ van LIR’s in hun service regio door het toekennen van ‘RIPEness-sterren’ gebaseerd op vier indicatoren. Local Internet Registries ontvangen sterren als:

  • ze een initiële toewijzing voor IPv6-adresruimte ontvangen van het RIPE NCC
  • de IPv6-adresruimte zichtbaar is in de wereldwijde routing
  • er een route6 object in de RIPE Database is geregistreerd
  • Reverse DNS actief is voor de betreffende IPv6-adresruimte

De taartdiagrammen hieronder geven het aantal LIR’s met 0-4 RIPEness-sterren op het moment van de World IPv6 Launch in juni 2012 en het aantal op dit moment.

01_UpdatedPieCharts

 

De eerste RIPEness-ster wordt toegekend aan een LIR bij het ontvangen van een toewijzing voor IPv6-adresruimte. Als we kijken naar de bovenstaande grafiek, dan zien we dat het aantal LIR’s zonder een IPv6-toewijzing is gedaald van 50% tijdens de World IPv6 Launch naar 39% op dit moment.

Een factor die hierbij niet mag worden vergeten is dat het huidige IPv4-beleid vereist dat een LIR een initiële IPv6-toewijzing verkrijgt, voordat het een laatste /22 van de IPv4-adresruimte kan ontvangen.

Vijf-sterren IPv6 RIPEness
Tijdens de laatste RIPE 66 Meeting in Dublin hebben we de resultaten gepresenteerd van onze introductie van een nog in prototype-fase verkerende vijfde RIPEness-ster. Deze vijfde ster meet het daadwerkelijke uitrollen IPv6. Er wordt nagegaan of LIR’s content via IPv6 verstrekken en de mate waarin ze in IPv6-access naar eindgebruikers voorzien. Meer informatie over deze vijfde stern en de methodologie erachter kan je vinden in dit RIPE Laps artikel. In deze eerste versie zijn er 573 LIR’s in de RIPE NCC-regio die voor de vijfde ster in aanmerking komen en dat is 6,24% van alle LIR’s in de regio.

De dag waarop we de oversteek maakten
Toevallig bereikten we rond dezelfde tijd als de World IPv6 Launch een andere mijlpaal voor de regio. Op dat moment was het aantal LIR’s met een IPv6-toewijzing voor het eerst meer dan de LIR’s zonder. Dit aantal is blijven stijgen en op dit moment zijn er 5630 LIR’s met IPv6 en 3584 zonder.

De blauwe lijn op de grafiek hieronder vertegenwoordigt de LIR’s met een IPv6-toewijzing, terwijl de rode lijn degenen zonder IPv6 aan geeft.

02_LIRs-WithandWithoutIPv6

ASNs die IPv6 aankondigen
Een van de dingen die de RIPE NCC regelmatig controleert is het percentage autonome netwerken die een of meer IPv6-prefices aankondigen in het globale routing systeem. Dit is een belangrijke stap voordat een netwerk kan beginnen uitwisselen van IPv6-verkeer met andere netwerken.

Wanneer we met behulp van de grafiek globaal de uitkomsten bekijken, zien we dat in het jaar sinds de World IPv6 Launch het percentage van netwerken dat IPv6 aankondigt is gestegen van 13,7% naar 16,1%. Van de 44.470 autonome netwerken zichtbaar op het wereldwijde internet, zijn er 7168 die momenteel IPv6 aankondigen.

Wanneer we het met een regionaal perspectief benaderen, is één van de dingen die we graag zien gebeuren dat IPv6 toeneemt in de regio’s waar de vrije pool van IPv4 is uitgeput. Het is geruststellend om dit bevestigd te zien – zowel de APNIC en de RIPE NCC service regio’s nemen hierin het voortouw met respectievelijk 20,0% en 18,1% van netwerken die IPv6 aankondigen.

De onderstaande tabel vergelijkt het percentage autonome netwerken met IPv6-aankondigingen, zowel nu als op het moment van het World IPv6 Launch in 2012.

03_IPv6RegionTable3

De grafiek van IPv6-Enabled Networks hieronder toont dit als een vergelijking in de tijd en maakt vergelijkingen tussen landen en regio’s.

04_IPv6EnabledNetworks

Geruststellend, maar het echte werk komt nog
Terwijl de bovenstaande statistieken zorgen voor een reden tot optimisme, is er nog een lange weg te gaan. Meer dan ooit moeten netbeheerders bekend raken met IPv6 en inzetten op hun netwerken om de toekomstige groei van het internet te beschermen. Voor meer informatie over IPv6 informatie, bezoek IPv6ActNow.


Emile Aben is System Architect van de R&D-afdeling bij RIPE NCC. Hij is geinteresseerd in technologische veranderingen zoals IPv6 en de uitrol van DNSSEC.

Dit artikel verscheen woensdag 5 juni op het blog van RIPE Labs en is met toestemming overgenomen op ISP Today.