Applicaties leidend bij optimalisatie netwerk-infrastructuur

Op netwerkgebied zien we de afgelopen jaren grote veranderingen in de markt. De netwerkindustrie is gefocust op het versimpelen van de onderliggende infrastructuur en het programmeerbaar aansturen vanuit centrale controllers. Het aansturen vanuit centrale controllers kennen we al vanuit de storage-industrie. Sinds 2009 hebben we deze manier van werken geïntroduceerd in de servermarkt met de lancering van Cisco Unified Computing System.

Fysiek en virtueel

Door de vergevorderde virtualisatiegraad van de huidige datacenters zien we dat er twee netwerkwerelden zijn ontstaan, fysiek en virtueel. Belangrijk is dat deze twee werelden erg sterk van elkaar afhankelijk zijn en niet als losse onderdelen bekeken kunnen worden.

De trends op netwerkgebied kunnen we indelen in drie fases.

Fase 1: Traditionele netwerk design
Dit kennen we al sinds jaar en dag en wordt als bewezen en betwouwbare oplossing in vrijwel elk datacenter gebruikt. Netwerken die opgebouwd zijn uit een Core, Distributie en Access/Edge laag. In deze traditionele architectuur worden de verschillende onderdelen vaak op individuele basis geconfigureerd.

Fase 2: Klassiek Software Defined Networking
Veel klassieke SDN oplossingen focussen op het splitsen van de data en control plane. Deze splitsing zorgt voor een centrale control plane. De beperkingen die veel SDN oplossingen op dit moment hebben zitten voornamelijk in schaalbaarheid en transparantie.

Voor Cisco betekent SDN het programmeerbaar kunnen aansturen van bestaande infrastructuur door middel van controllers. De Open Network Environment (ONE) bestaat uit drie pilaren:

  1. Open API
  2. Centrale controllers
  3. Ingrated overlays.

Vooral deze geïntegreerde (ook wel penalty-free) overlay-technologie is erg belangrijk omdat standaard overlay-technieken de transparantie uit het netwerk wegnemen en de omgeving onnodig complex maken.

Fase 3: Application Centric Infrastructure
Op 6 november is de nieuwe Data Center architectuur Application Centric Infrastructuur gelanceerd. Hierin combineren we de innovaties en goede punten vanuit SDN met de nieuwe innovaties vanuit Cisco ACI. ACI is een policy-framework vanuit waar de infrastructuur dynamisch aangepast kan worden naar de gebruikte applicaties. In bestaande omgevingen zien we dat wanneer er een applicatie wordt toegevoegd er verschillende statische en handmatige instellingen verricht dienen te worden. Denk hierbij aan instellingen in  Application Control lists (ACL), Qos-settings,  firewalls en load balancers.

Wanneer een applicatie wordt verwijderd uit de huidige statische omgevingen blijven al deze instellingen verdeeld over het netwerk achter. Application Centric Infrastructuur gaat de complete Data Center Infrastructuur programmeerbaar maken aan de hand van applicatie profielen.

In deze applicatie profielen worden alle instellingen opgeslagen voor de infrastructuur componenten. Wanneer een applicatie wordt ingezet wordt automatisch de onderliggende data center infrastructuur aangepast aan de eisen van deze applicatie. Wanneer de applicatie wordt verwijderd uit de service catalog worden ook automatisch de instellingen in het netwerk , firewall en load balancer opgeruimd.

Veranderingen aan infrastructuur

We zien deze trend op dit moment in de markt omdat de eisen aan de hedendaagse Data Center infrastructuur aan hevige veranderingen onderhevig zijn. Waar we traditioneel gebruik maakte van een vrij statische infrastructuur zien we dat de infrastructuur veel meer dynamiek vertoont. Applicaties worden op en af geschakeld vanuit Service catalogs.  Het onderliggende netwerk dient hier op afgestemd te worden.  Naast de dynamische “As a service”-vorm van applicatie ontsluiting, zien we dat het applicatie landschap zelf ook veranderd.  We gaan van een Web naar een App infrastructuur.  Daarnaast zien we Big Data  analyse oplossingen die zware eisen stellen aan de infrastructuur.

Programmeerbaar maken juiste toepassing

De Service Providers zijn al een tijd met grote interesse SDN aan het volgen, door de grote hype is er veel verwarring ontstaan over wat SDN nou precies brengt. Centraal hierbij blijft het programmeerbaar maken van netwerken. Waar de huidige Service Providers op dit moment mee bezig zijn, is het zoeken van de juiste toepassing om programmeerbaar te maken, en daarnaast uit te vinden in hoeverre de API’s beschikbaar gemaakt moeten worden en aan wie. De voorbeelden zijn te behalen bij de uitgebreide monitoring en management mogelijkheden die mogelijk worden door deze nieuwe vorm van netwerkaansturing.

SDN-adoptie

Op dit moment zien we binnen de Nederlandse Service Provider markt vooral verkenningen dus geen grote projecten om SDN al in te voeren. Het lijkt erop alsof het gerelateerde concept van Netwerk Functions Virtualisation (NfV) meer tractie krijgt dan pure SDN.

Performance belangrijk

Software Defined Networking is een trend waarvan we een aantal goede eigenschappen terug gaan zien in het netwerk van de toekomst. Bedenk bij het vaststellen van je Strategisch IT-roadmap, dat het doel van het netwerk is om gebruikers te faciliteren. Gebruikers tevredenheid wordt bepaald door de performance van de applicaties en daarom dienen deze als uitgangspunt gebruikt te worden bij het programmeren en optimaliseren van de netwerk infrastructuur. Het draait niet om de virtuele machine maar om de applicaties die hierin aangeboden worden.


Jan Heijdra is Product Sales Specialist Data Center en Cloud bij Cisco. Op internet is hij onder andere te vinden op Twitter en LinkedIn.

Op 9 December organiseert Cisco een Masterclass Software Defined Networking (SDN). Tijdens dit evenement zal SDN worden besproken en zal de Nederlandse lancering plaatsvinden van de Application Centric Infrastructure. Opgeven kan via ciscoevents.nl/sdn